10.6.09

Κεράσια - Το δυναμικό φρούτο

Είναι κόκκινα, γλυκά και πανέμορφα. Είναι μια απόλαυση να τα τρως αλλά και να τα βλέπεις. Αν προσθέσουμε και τα διατροφικά οφέλη, βάζουν υποψηφιότητα και για το τέλειο φρούτο.
Τα κεράσια έχουν μικρή εποχικότητα, κάπου ανάμεσα στον Ιούνιο και τον Αύγουστο. Όπως όλα τα φρούτα, είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, τα μεγάλα τους όμως πλεονεκτήματα ακολουθούν:
Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, παρά την γλυκειά τους γεύση.
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά (εξουδετερώνουν τις καρκινογόνες ουσίες) και αντιφλεγμονώδη. Λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης, θεωρούνται ότι βοηθούν σε χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η αρθρίτιδα και η ποδάγρα.
Περιέχουν μεγάλες ποσότητες Βήτα - Καροτένιο. Ειδικά τα λευκά κεράσια, έχει βρεθεί ότι περιέχουν μέχρι και 25 φορές περισσότερο Καροτένιο ακόμα και από τα μούρα.
Περιέχουν ποτάσσιο, που θωρείται σημαντικό για τον έλεγχο της πιέσεως, προλαμβάνοντας περιστατικά, που σχετίζονται με αυτή, ενώ παρουσιάζουν και έντονη διουρητική δράση.
Παρά το γεγονός ότι είναι γλυκά, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι κατάλληλότερα για διαβητικούς, συγκρινόμενα με άλλα φρούτα, που είναι απαγορευτικά, ενώ παράλληλα βελτιώνουν την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.
Οι φυτικές ίνες, που περιέχονται στα κεράσια, είναι υδατοδιαλυτές και εκτός από την ρύθμιση της δυσκοιλιότητας, βοηθούν στην ρύθμιση της LDL ή κακής χοληστερόλης, με άμεσα οφέλη για την καρδιά.
Έχετε δύσκολο ύπνο; Η μελατονίνη, που περιέχουν τα κεράσια θα βοηθήσει να ρυθμίσετε τον ύπνο σας και να καταπολεμήσετε τα συμπτώματα του Jet-lag.
Μην το σκέφτεστε! Πάμε για κεράσια!


FOLLOW US

Πρόσφατα

Recent Posts Widget