12.4.09

Πως βάφουμε τα Πασχαλινά αυγά με φυσικές βαφές


Βάλτε τα αυγά σε μονή σειρά στην κατσαρόλα.  Είναι πολύ ουσιαστικό, τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.  Βγάλτε τα 2-3 ώρες πριν,  έξω από το ψυγείο.  Όσον αφορά το πλύσιμο, οι ... απόψεις διήστανται. Υπάρχει η άποψη, ότι όσο πιο καθαρά και ελεύθερα από λιπαρές ουσίες είναι τα αυγά, τόσο πιο βαθύ και ομοιόμορφο θα βγει το χρώμα.  Άλλοι συνιστούν, να μην πλένονται γιατί απομακρύνεται το προστατευτικό λιπαρό στρώμα, με αποτέλεσμα τα αυγά να γίνονται ευάλωτα σε εξωτερικές επιθέσεις από μικροοργανισμούς, αλλά και από το χρώμα, που μπορεί να εισχωρήσει μέσα.  Προσωπικά εγώ, τα καθαρίζω μ' ένα υγρό πανί, μόνο αν έχουν εμφανή βρωμιά.  
Ρίξτε νερό στην κατσαρόλα, μέχρι τα αυγά καλύπτονται.
Προσθέστε περίπου 1-2 κουταλιές της σούπας ξύδι σε κάθε δόση αυγών, που βράζετε, ανάλογα με την ποσότητα του νερού (μικρή κατσαρόλα ή μεγάλη κατσαρόλα).
Προσθέστε τη φυσική χρωστική ουσία ανάλογα με το χρώμα, που θέλετε να βάψετε τα αυγά. Όσο περισσότερα αβγά βάφετε κάθε φορά, τόσο περισσότερη βαφή, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε.  Βάλτε μια χούφτα φυτών για κάθε 2 φλυτζάνια νερό.  Αν χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά για το βάψιμο δοκιμάστε με το κουταλάκι του γλυκού και προσθέστε περισσότερο, ελέγχοντας την απόχρωση του νερού.


Μόλις αρχίσει το νερό να βράζει, κατεβάζουμε την θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.  Αυτό βοηθάει να μην σπάσουν τα αυγά, κατά την διαδικασία του βαψίματος.  
Αφαιρέστε το υλικό, που χρησιμοποιήσατε, για την βαφή.  Αφήστε τα αυγά να στεγνώσουν.
Αν θέλετε μια πιο σκούρα απόχρωση,  αφήστε τα αυγά, να μείνουν μέσα στην βαφή, για μια νύχτα στο ψυγείο.  Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να βάψετε ήδη βρασμένα αυγά.  Τα αφήνετε μέσα στην βαφή, μέχρι να αποκτήσουν το επιθυμητό χρώμα.
Τα παλιά τα χρόνια, οι νοικοκυρές έβαφαν τα αυγά, τυλίγοντας γύρω τους τα φλούδια από το κρεμμύδι.  Χρειάζεστε μόνο την εξωτερική, ξερή φλούδα του κρεμμυδιού, όχι τη σάρκα του κρεμμυδιού. Τυλίξτε τις φλούδες του κρεμμυδιού γύρω από τα αυγά και στερεώστε τις με ένα λαστιχάκι ή σπάγκο ή δέστε τα σφιχτά με κομμάτια από ένα παλιό καλσόν. Χρησιμοποιήστε πολλές στρώσεις φλούδια σε κάθε αυγό για πιο έντονο χρώμα.  Βράστε τα αυγά όπως συνήθως, αλλά χωρίς ξύδι, γιατί το κόκκινο γίνεται πιο καφετί.  Βγάλτε τα φλούδια και WOW!  Όμορφα χρώματα και σχέδια!  Αν κλείσετε μέσα στα κρεμμύδια και φυλλαράκια από άλλα φυτά, μπορείτε να δημιουργήσετε ασυνήθιστα μοτίβα, καθώς τα διάφορα φυτά περιέχουν και δικές τους χρωστικές.
Μπορείτε να γυαλίσετε τα βαμμένα αυγά σας με λάδι για πιο ωραία λάμψη.  
Δοκιμάστε διάφορους συνδυασμούς υλικών, αλλά θα πρέπει να ξέρετε, ότι οι φυσικές βαφές δεν είναι τόσο έντονες όσο οι τεχνητές.  Από την άλλη πλευρά, οι φυσικές βαφές είναι ένας τομέας, που δεν έχει ερευνηθεί πλήρως και επομένως περιλαμβάνει αρκετό πειραματισμό.  Δεν γνωρίζουμε ακόμη ακριβείς δοσολογίες και δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τυποποιημένες οδηγίες.  Είναι όμως μια θαυμάσια και διδακτική εμπειρία, ιδιαίτερα όταν συμμετέχουν και τα παιδιά.  Ακόμα και οι αποτυχίες είναι μια καλή αφορμή για διασκέδαση.

Δείτε εδώ τι υλικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαν Φυσικές Βαφές για τα Πασχαλινά Αυγά

FOLLOW US

Πρόσφατα

Recent Posts Widget