27.11.10

Στάχτη από το Τζάκι - Τι να την κάνω;

Θυμάστε τις παλιές νοικοκυρές, που έπλεναν τα άσπρα με αλυσίβα; Η αλυσίβα ήταν νερό, μέσα στο οποίο είχαν μουλιάσει στάχτη.   Η αλισίβα όχι μόνο καθάριζε τα ρούχα, αλλά τα διατηρούσε και μαλακά.  Μια καλή ιδέα είναι, να φυλάτε την στάχτη, καλά κλεισμένη σε κάποιο μεταλλικό δοχείο, για να την χρησιμοποιείτε κάθε φορά, που χρειάζεστε λίγη. Δείτε μερικές από τις εφαρμογές της:



  1. Φτιάξτε αλισίβα για το ξέβγαλμα, αλλά και το πλύσιμο των ρούχων.  Όχι μόνο θα καθαρίσουν αποτελεσματικά, αλλά τα ρούχα θα βγουν από την πλύση μαλακά και τα λευκά θα γίνουν πιο λευκά.
  2. Φτιάξτε σαπούνι, βράζοντας αλισίβα (περιέχει ποτάσα), μαζί με ζωικό λίπος και λίγο αλάτι.
  3. Χρησιμοποιήστε την αλισίβα στο λούσιμο.  Είναι πολύ αποτελεσματική, ιδιαίτερα για τα λιπαρά μαλλιά. 
  4. Τρίψτε τον σκύλο και την γάτα με λίγη στάχτη και απομακρύνετε με τον τρόπο αυτό την δυσάρεστη μυρωδιά από τα ζωάκια σας στο σπίτι.
  5. Ρίξτε στάχτη στο χώμα του κήπου και στις γλάστρες και θα κρατήσει μακριά τα ζωύφια και τα σαλιγκάρια, που τρώνε τα φύλλα των φυτών.
  6. Βάλτε μια μικρή ποσότητα στάχτης, μέσα στο χώμα, στην βάση της ρίζας, όταν φυτεύετε τις ντοματιές σας.  Θα χρειαστούν το ασβέστιο της στάχτης.
  7. Διαλύει τον πάγο.  Ρίξτε στάχτη στον παγωμένο διάδρομο του parking, δίπλα και κοντά στις ρόδες του αυτοκινήτου και θα ξεκινήσετε το Ι.Χ. σχεδόν όπως σε στεγνό δρόμο.
  8. Βάλτε λίγη στάχτη πάνω σ' ένα υγρό σφουγγάρι και καθαρίστε τις σκουρόχρωμες κηλίδες στο τζάμι του προστατευτικού μπροστά στο τζάκι.  Δεν το έχω ακόμη δοκιμάσει στο τζάμι του φούρνου, αλλά θα το κάνω σύντομα.
  9. Γυαλίστε τα ασημικά.  Φτιάξτε μια πάστα με στάχτη και ελάχιστο νερό και τρίψτε με αυτή τα ασημένια αντικείμενα.  Δεν ξέρω για τα μπρούτζινα/χάλκινα, μένει να το δοκιμάσω.
  10. Εμπλουτίστε το οργανικό λίπασμα σας (compost), πριν το χρησιμοποιήσετε στα φυτά, με μια μικρή ποσότητα στάχτης.  Προσοχή!  Πολλή στάχτη θα καταστρέψει το λίπασμα.


FOLLOW US

Πρόσφατα

Recent Posts Widget