4.11.11

Φυσική Θεραπεία Ακμής;

Η ακμή είναι μια κατάσταση του δέρματος, που μας έχει απασχολήσει όλους κατά καιρούς, λίγο ως πολύ και όχι, δεν είναι μόνο εφηβική. Τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα υποχωρούν μετά την εφηβεία, άλλες φορές όμως επιμένουν. Μπορεί να είναι ελαφριάς μορφής, γνωστή και ως μαύρα στίγματα ή βαρύτερης μορφής, δηλ. πυώδης.
Κατά βάση η ακμή αρχίζει με το σμίγμα, που παράγεται φυσικά και εμποδίζεται κάποιες φορές να αποβληθεί από τους πόρους. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία φλεγμονής και βακτηριδίων κάτω από το δέρμα. Άρα ο σχολαστικός καθαρισμός είναι βασικός παράγοντας για μια ολοκληρωμένη θεραπεία.
Οι αιτίες για την ακμή είναι πολλές και διαφορετικές και σε κάποιες περιπτώσεις είναι διατροφικό πρόβλημα ή αποτέλεσμα ορμονικής διαταραχής και η θεραπεία της δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, ενώ αν επιμολυνθεί, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δερματίτιδες, γι' αυτό δεν θα προσπαθήσουμε να υποκαταστήσουμε τον δερματολόγο εδώ, αλλά θα κάνουμε μια σύνοψη απλών καθημερινών συνηθειών, που θα βοηθήσουν και με τους φυσικούς τρόπους, που έχουμε στην διάθεση μας, για να την ελέγξουμε.  Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές:

  1. Καθημερινός καθαρισμός, πρωί και βράδυ, με ειδικά σαπούνια για την ακμή που κυκλοφορούν στην αγορά. Παρά το ότι η καθαριότητα του δέρματος πρέπει να είναι σχολαστική, πρέπει παράλληλα να είμαστε σίγουροι, ότι δεν τρίβουμε το δέρμα, γιατί αυτό θα ενεργοποιήσει ακόμη περισσότερο τους σμιγματογόνους αδένες, να παράγουν περισσότερο σμίγμα. Καλός αλλά απαλός καθαρισμός λοιπόν είναι το πρώτο βήμα.
  2. Δεν τρίβουμε, δεν ξύνουμε, δεν "πειράζουμε" τα μπιμπίκια, γιατί αυτό όχι μόνο ενεργοποιεί τους σμιγματογόνους αδένες, αλλά με το βίαιο άνοιγμα, το σμίγμα διαχέεται κάτω από την επιδερμίδα επιμολύνοντας ακόμη μεγαλύτερη επιφάνεια και διογκώνοντας το πρόβλημα.
  3. Καθαριότητα πάλι! Πλένουμε τα χέρια τακτικά, καθαρά μαλλιά, αλλάζουμε τις μαξιλαροθήκες και τις πετσέτες προσώπου τακτικά.
  4. Αποφεύγουμε το μέϊκ-απ. Όσο κι αν το θεωρούμε απαραίτητο για να καλύπτουμε τα στίγματα, στην πραγματικότητα το μέϊκ-απ κλείνει τους πόρους, εμποδίζοντας τους ήδη υπερ-δραστήριους αδένες να αποβάλλουν το σμίγμα στην επιφάνεια, δημιουργόντας νέα στίγματα. Λογικό;
  5. Προτιμάτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, με έμφαση στην βιταμίνη Α.  Τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α (Βήτα-Καροτένιο), που μεταξύ άλλων είναι εξαιρετικό αντιοξειδωτικό και βοηθάει στην αποβολή των τοξινών, ενώ η έλλειψη βιταμίνης Α ενοχοποιείται από πολλούς ειδικούς και για την ακμή.  Αν και οι γνώμες των ειδικών διίστανται, ως προς την αποτελεσματικότητα των βιταμινών στην καταπολέμηση της ακμής, κανείς δεν αμφισβητεί ότι τροφές πλούσιες σε βιταμίνες προάγουν την υγεία και την όψη της επιδερμίδας γενικά.
  6. Αν δεν τρώτε κόκκινο κρέας, ψάρια, φυστίκια, σουσάμι και κακάο (!), είναι πολύ πιθανόν να σας λείπει ο ψευδάργυρος, ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο, απαραίτητο για ένα υγιές ανοσοποιητικό, που βοηθάει στην προστασία από μολύνσεις και στην επούλωση τραυμάτων.  Λόγω των αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτητων του θεωρείται σημαντικός παράγοντας και στην καταπολέμηση της ακμής.
  7. Προσοχή!  Αν το πρόβλημα δεν είναι απλά κάποιο μαύρο στίγμα, από καιρού εις καιρό, η επιμόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές δερματίτιδες, γι' αυτό μην χρησιμοποιείτε γιατροσόφια, που μπορεί να χειροτερέψουν την κατάσταση ή "θαυματουργά" προϊόντα, που εξαφανίζουν τα μπιμπίκια σε ... μία νύχτα.  Μια επίσκεψη στον δερματολόγο, θα βοηθήσει να διαγνώσει το αίτιο της ακμής και να δώσει την κατάλληλη θεραπεία.


FOLLOW US

Πρόσφατα

Recent Posts Widget