5.9.14

Σπιτικό Σαμπουάν για τα Μαλλιά


Θα χρειαστείτε 1/2 ποτήρι τρίμμα σαπουνιού, 2 ποτήρια νερό, 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 2 κουταλιές της σούπας γλυκερίνη και αιθέρια έλαια για άρωμα (προαιρετικό).  Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό και χωρίς να βράσει, διαλύουμε μέσα το τρίμμα σαπουνιού.  Θα χρειαστεί αρκετό ανακάτεμα μέχρι να λυώσει εντελώς το σαπούνι και να γίνει ένα μίγμα ομοιογενές.  Κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε την γλυκερίνη (από το φαρμακείο).  Αν θέλουμε, προσθέτουμε στο τέλος και μερικές σταγόνες αρωματικά αιθέρια έλαια, ανάλογα πόσο έντονο άρωμα θέλουμε.  Γενικά 5-10 σταγόνες είναι συνήθως αρκετές.

Μερικές λεπτομέρειες ακόμα:
Είναι προτιμώτερο να χρησιμοποιήσουμε τρίμμα από αγνό σαπούνι βιολογικού ελαιολάδου, αν όμως μας ενοχλεί το χρώμα από το πράσινο σαπούνι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λευκό τρίμμα σαπουνιού.
Για πιο έντονο άρωμα μπορούμε να υποκαταστήσουμε μέρος του νερού με ανθόνερο ή ροδόνερο ή με αφέψημα όπως π.χ. η μέντα ή το πράσινο τσάι ή το χαμομήλι κλπ., λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι το κάθε ένα από αυτά έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και φαρμακευτικές ιδιότητες.
Μπορούμε επίσης να υποκαταστήσουμε το ελαιόλαδο με άλλα καλλυντικά - θεραπευτικά λάδια, όπως είναι το λάδι καρύδας, το αμυγδαλέλαιο ή το λάδι jojoba.
Ένα χαρακτηριστικό του σπιτικού σαμπουάν είναι ότι ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες (χειμώνας, καλοκαίρι, ατμοσφαιρική υγρασία), μπορεί να γίνει λίγο πιο ρευστό ή λίγο πιο πυκνό, κάτι που δεν έχει σημασία στην ικανότητα καθαρισμού, αλλά μόνο στην χρηστικότητα.  Διορθώνεται εύκολα είτε με προσθήκη επί πλέον τρίμματος (και πάλι ζέσταμα) είτε με προσθήκη επί πλέον ζεστού νερού και βεβαίως ... εξοντωτικό ανακάτεμα.  Μια καλή ιδέα είναι να αφήσετε το σαμπουάν για περίπου 24 ώρες μέσα στο κατσαρολάκι, γιατί συνεχίζει να πυκνώνει και μετά που θα κρυώσει και αφού ελέγξετε την πυκνότητα, να σας ικανοποιεί, τότε το μεταφέρετε στο μπουκάλι του.
Η πυκνότητα εξαρτάται βέβαια και από το είδος του σαπουνιού, που θα χρησιμοποιήσετε και μπορεί να πάρετε διαφορετικό αποτέλεσμα, απλά και μόνο χρησιμοποιώντας άλλο προϊόν, επομένως η "συνταγή' επιδέχεται αρκετό πειραματισμό, μέχρι να πάρετε την ρευστότητα που σας ικανοποιεί.  Ένας τελευταίος τρόπος πάντως, αν το βρίσκετε πολύ πηχτό, είναι να το ανακατέψετε όπως είναι κρύο με το μίξερ, σε αργές στροφές, κάτι που φαίνεται να σπάζει την συνοχή του και το κάνει πιο εύχρηστο.
Επειδή περιέχει νερό, αλλά όχι συντηρητικά, δεν είναι γνωστή η διάρκεια ζωής του σαμπουάν, πάντως κρατάει σίγουρα αρκετές εβδομάδες.  Αν έχουμε αποστειρώσει προηγουμένως το νερό, που θα χρησιμοποιήσουμε (βράσιμο στους 90 βαθμούς για 10 λεπτά), αυτό εξοντώνει τους μικροοργανισμούς και βελτιώνει την διάρκεια του.
Το φυσικό σαμπουάν σας, δεν αφρίζει θεαματικά, όμως είναι ένα υπέροχο σαμπουάν, που είναι σίγουρο ότι θα ευχαριστηθείτε το ευεργετικό του αποτέλεσμα πάνω στα μαλλιά σας.

Καλή επιτυχία!


FOLLOW US

Πρόσφατα

Recent Posts Widget