- Βρασμός ή υγρή αποστείρωση: Τοποθετούμε τα καθαρά, πλυμένα σκεύη μέσα σε κατσαρόλα με νερό, που να τα καλύπτει, τουλάχιστον κατά 2 εκατοστά. Φέρνουμε το νερό σε θερμοκρασία βρασμού (+ 90 βαθμοί κελσίου) και αφήνουμε στην θερμοκρασία αυτή για 10 λεπτά. Τα σκεύη είναι έτοιμα, αποστειρωμένα.
- Στον φούρνο ή ξηρά αποστείρωση: Τοποθετούμε τα σκεύη καθαρά και πλυμένα μέσα σε προθερμασμένο στους 160 βαθμούς κελσίου φούρνο, για 30 λεπτά. Έτοιμα.
- Παρατεταμένη αποστείρωση: Είναι κατάλληλη για αντικείμενα, που δεν αντέχουν τους 160 ή τους 90 βαθμούς κελσίου. Σημ. Οι πιπίλες και τα λαστιχάκια, που σφραγίζουν τα γυάλινα δοχεία της μαρμελάδας, αντέχουν στους 90 βαθμούς στο νερό. Θερμαίνουμε τα σκεύη στους 54-60 βαθμούς, για 1-4 ώρες. Για οικιακή χρήση, η 1 ώρα είναι αρκετή.
Πολύ σημαντικός κανόνας για την αποτελεσματική αποστείρωση, είναι η προσεκτική μετακίνηση των αποστειρωμένων σκευών. Τα πιάνουμε με ειδική λαβίδα ή αν δεν έχουμε λαβίδα, με μια πολύ καθαρή πετσέτα και από το πίσω μέρος, όχι από το στόμιο. Δεν έχει νόημα να αποστειρώσουμε ένα σκεύος και μετά να το πιάνουμε με τα χέρια μας.
Αν αποστειρώσαμε βάζα για μαρμελάδα ή άλλα φρέσκα προϊόντα, προκειμένου να επιτύχουμε ακόμη μεγαλύτερο χρόνο αποθήκευσης, χρήσιμο είναι να ακολουθήσουμε επί πλέον και την διαδικασία της κονσερβοποίησης.