21.4.09

Κονσερβοποίηση - Σπιτικές Κονσέρβες για τρόφιμα

 1. Αποστειρώστε τα γυάλινα βαζάκια μαζί με τα καπάκια και τα λαστιχάκια τους, σύμφωνα με τις οδηγίες αποστείρωσης.
 2. Βάλτε τα αποστειρωμένα καπάκια  με τα λαστιχάκια τους σε ζεστό νερό.  Το ζεστό νερό, θα τα βοηθήσει να παραμείνουν ελαστικά, εξασφαλίζοντας ένα καλό σφράγισμα.
 3. Χρησιμοποιήστε παλιά βαζάκια αλλά δεν ισχύει πάντα το ίδιο με τα καπάκια.  Καπάκια, που έχουν στραβώσει ή είναι φθαρμένα, καλό είναι να αντικαθίστανται με καινούρια.
 4. Χρησιμοποιήστε καλύτερα μικρά βαζάκια, γιατί τα μεγάλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο, για να φτάσει η θερμοκρασία από τα τειχώματα του βάζου στο κέντρο π.χ. της μαρμελάδας.  Έτσι η μαρμελάδα, που βρίσκεται κοντά στα τειχώματα, θα ψηθεί παραπάνω απ' όσο πρέπει.
 5. Γεμίστε τα αποστειρωμένα βαζάκια με την μαρμελάδα (ή τα λαχανικά σας), αφήνοντας ένα κενό, περίπου ένα δάχτυλο. 
 6. Πιέστε με μια σπάτουλα το περιεχόμενο ώστε να μην υπάρχουν κενά αέρα ανάμεσα στην μαρμελάδα.
 7. Καθαρίστε καλά τα χείλη του βάζου, διότι τυχόν κατάλοιπα μαρμελάδας θα εμποδίσουν το σωστό σφράγισμα.
 8. Κλείστε σφιχτά τα βαζάκια με τα καπάκια, αλλά όχι μέχρι τέρμα.  Το τελικό σφίξιμο θα γίνει μετά την κονσερβοποίηση, όταν τα βαζάκια κρυώσουν.
 9. Βάλτε τα κλεισμένα βαζάκια σε μια κατσαρόλα με νερό, που να τα καλύπτει κατά τουλάχιστον 2 εκατοστά.
 10. Τα βαζάκια μέσα στην κατσαρόλα, πρέπει να πατάνε επάνω σε μια διπλωμένη πετσέτα και όχι κατ' ευθείαν στον πάτο της κατσαρόλας, γιατί θα σπάσουν.
 11. Βάλτε ένα πετσετόπανο ανάμεσα στα βαζάκια για τυχόν κραδασμούς, που θα δημιουργηθούν κατά το βράσιμο.
 12. Αφήνουμε τα βαζάκια μέσα στο νερό, σε χαμηλή θερμοκρασία, μόλις λίγο πριν το σημείο βρασμού.
 13. Ο χρόνος, που θα παραμείνουν τα βαζάκια μέσα στην κατσαρόλα με το νερό εξαρτάται από την οξύτητα π.χ. της μαμελάδας και κάποιες άλλες παραμέτρους (ναι, ακόμη και το υψόμετρο έχει σημασία).  Γενικά συνίσταται χρόνος παραμονής των βάζων μέσα στο ζεστό λουτρό για περίπου 5 λεπτά.  Περισσότερη ώρα θα απαιτηθεί αν το υψόμετρο της περιοχής υπερβαίνει το υψόμετρο της θάλασσας.  Αν παραμείνουν τα βαζάκια περισσότερο από τον απαραίτητο χρόνο, η μαρμελάδα θα γίνει πιο σκούρα και σε πιο ακραίες περιπτώσεις μπορεί να αραιώσει.
 14. Βάλτε τα βαζάκια σε μια επιφάνει να κρυώσουν, χωρίς πολλούς κραδασμούς, γιατί αυτό, μπορεί να κάνει τα καπάκια να ανοίξουν και να τραβήξουν αέρα.  Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να βάλετε τα βαζάκια μέσα στο ψυγείο και να καταναλώσετε τις μαρμελάδες σας μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες ή να επαναλάβετε την διαδικασία κονσερβοποίησης από την αρχή
 15. Θα δείτε το κέντρο από τα καπάκια να βουλιάζει από την έλλειψη αέρα, μερικές φορές μάλιστα κάνει και έναν ήχο σαν πώμα.  Οι κονσέρβες σας είναι έτοιμες.  
 16. Κάντε έναν έλεγχο με το δάχτυλό σας.  Πιέστε τα καπάκια στο κέντρο και αν το κεντρικό σημείο ανεβοκατεβαίνει, τότε υπάρχει πρόβλημα, έχει εισχωρήσει αέρας.  Αν παραμένει σταθερό είναι εντάξει σφραγισμένο.
 17. Αφήστε τα βαζάκια να κρυώσουν και σφίξτε τα μέχρι τέρμα, όσο μπορείτε.
 18. Τοποθετήστε τις κονσέρβες σας σε σκιερό και δροσερό μέρος.  Θα διατηρηθούν για ένα χρόνο, μπορεί και περισσότερο.
 19. Αν κατά την διάρκεια της αποθήκευσης διαπιστώσετε αλλοίωση του περιεχομένου, όπως αλλαγή στο χρώμα, περίεργη οσμή ή μούχλα,  πετάξτε την κονσέρβα αμέσως.  Μην εμπιστευεσθε την όσφρησή σας, γιατί υπάρχουν τοξίνες, που δεν γίνονται αντιληπτές με την οσμή.

FOLLOW US

Πρόσφατα

Recent Posts Widget